Από την Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών (Σ.Ε.Α.Ν.Σ),το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, στο Δημοτικό Θέατρο « Αστέρια» Σερρών
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία του Στρατηγού ε.α. Ιωάννη Ζούκα, ανάγνωση ποιήματος και παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Πόλης και της Μικράς Ασίας από τα Χορευτικά Τμήματα της Αδελφότητας Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος».
Μια ενδιαφέρουσα και πετυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, με αφορμή την θλιβερή επέτειο της « Άλωσης της Πόλης». Η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» και ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών (Σ.Ε.Α.Ν.Σ), με αφορμή τα 565 χρόνια από την θλιβερή επέτειο της «Άλωσης της Πόλης», διοργάνωσαν εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» Σερρών.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλία του Στρατηγού ε.α. Ιωάννη Ζούκα με τίτλο «Ομογενείς της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης», ανάγνωση ποιήματος «Οι Μικρασιάτες –Ο ξεριζωμός» του κ. Μάκη Καλλιτσάρη, μέλους της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών και παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Πόλης και της Μικράς Ασίας από τα Χορευτικά Τμήματα της Αδελφότητας Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος».
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», Σωκράτης Κοτζάογλου σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε « Με αφορμή την θλιβερή επέτειος των 565 χρόνων από την Άλωση της Πόλης διοργανώνουμε την εκδήλωση. Το θέμα της ομιλίας θεωρώ ότι είναι επίκαιρο και στην πόλη μας δεν έχει συζητηθεί. Για την Άλωση της Πόλης , έπρεπε να γίνει μια εκδήλωση και με αυτά που συμβαίνουν με την γείτονα, πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί καθώς η Συνθήκη της Λωζάννης περιλαμβάνει την δικιά μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή»
Ο πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», Σωκράτης Κοτζάογλου σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην εκδήλωση, τόνισε « Με αφορμή την θλιβερή επέτειος των 565 χρόνων από την Άλωση της Πόλης διοργανώνουμε την εκδήλωση. Το θέμα της ομιλίας θεωρώ ότι είναι επίκαιρο και στην πόλη μας δεν έχει συζητηθεί. Για την Άλωση της Πόλης , έπρεπε να γίνει μια εκδήλωση και με αυτά που συμβαίνουν με την γείτονα, πρέπει ο κόσμος να ενημερωθεί καθώς η Συνθήκη της Λωζάννης περιλαμβάνει την δικιά μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή»
«Δεν θα πρέπει οι πολιτιστικοί σύλλογοι να είναι μόνο στα χορευτικά και στις χορωδίες θα πρέπει να έχουν ευρύτερο και ουσιαστικό λόγο, πόσο μάλλον τα προσφυγικά σωματεία που έχουν και εθνικό λόγο. Εμείς τα έχουμε βιώσει όλα αυτά τα χρόνια και έχει οριστεί ειδικός πληρεξούσιος δικηγόρος ο οποίος είναι στην Κατερίνη και ασχολείται με τις περιουσίες των κατοίκων της Πόλης ,που με τον έναν ή άλλον τρόπο τις έχουν πάρει οι γείτονες» σημείωσε ο κ. Κοτζάογλου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, Βασίλης Καριτζόγλου, τόνισε «Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Άλωση της Πόλης, ένα γεγονός κομβικής ιστορικής σημασίας για τον ελληνισμό και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί προσπαθούμε να συγκερασουμε τα διάφορα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος με την σημερινή πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται μέσα από την συνθήκη της Λωζάννης. Χρειάζεται ιστορική αυτογνωσία, όλοι οι λαοί το έχουν ανάγκη, πόσο μάλιστα εμείς σε μια δύσκολη και ταραγμένη περιοχή του πλανήτη που μας έλαχε η τύχη να κατοικούμε, ταυτόχρονα πολύ όμορφη ,ζωογόνα περιοχή, αλλά και με πολλά προβλήματα, ιδίως στην εποχή μας που οι προσκλήσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές ,η γνώση της ιστορίας,η γνώση των Συνθηκών , η γνώση της πραγματικότητας μπορεί να μας εμπνεύσει για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προσκλήσεις στην σημερινή εποχή».
Ο ομιλητής, Ιωάννης Ζούκας, στρατηγός ε.α., πτυχιούχος νομικής και απόφοιτος του Βασιλικού Κολλεγίου στρατηγικών σπουδών του Λονδίνου, αναφερόμενος στην εκδήλωση δήλωσε « Το 1923 και αφού είχε προηγηθεί η Μικρασιατική καταστροφή , η χώρα μας ηττημένη αναγκάστηκε να υπογράψει μια συνθήκη η οποία αποτελεί σταθμό στην ιστορία ,την Συνθήκη της Λωζάννης. Η υπογραφή της Συνθήκης αυτής είχε ορισμένες σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την χώρα μας και μάλιστα από την περίοδο εκείνη αρχίζουν και καινούρια δεδομένα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, αφού λίγο νωρίτερα είχε διαλυθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον Οκτώβριο του 1923 δημιουργήθηκε το τουρκικό κράτος με την σημερινή τρόπω τινά μορφή».
«Θα διαδράμουμε την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το 1923 μέχρι και τι ς μέρες μας και θα εστιάσουμε στο πολύ σημαντικό θέμα των Ελλήνων ομογενών της Πόλης, θα δούμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ,θα δούμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν ,θα δούμε πότε άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα τέτοια ώστε να μειώνεται η παρουσία τους εκεί και να φτάσουμε σήμερα σε μια πολύ μικρή μειονότητα στο χώρο της πόλης . Τέλος θα τονίσουμε τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την τουρκική αμφισβήτηση πολλών δικαιωμάτων της χώρας μας και στο χώρο του Αιγαίου αλλά και σε άλλες περιοχές και στο τέλος θα κλείσουμε με ποια προσωπική εκτίμηση για το τι θα πρέπει ένα κάνουνε εμείς μπροστά σε αυτή την καινούρια τακτική που εφαρμόζει η Τουρκία στις σχέσεις της χώρας της με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Ζούκας.
Η ομιλία του Στρατηγού ε.α. Ιωάννη Ζούκα με τίτλο «Ομογενείς της Κωνσταντινούπολης και Ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης», ήταν εμπεριστατωμένη και πραγματικά κέρδισαν όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση και παρακολούθησαν την ανάλυση του θέματος.
Τα χορευτικά τμήματα της Αδελφότητα ς, το Παιδικό Χορευτικό και το Τμήμα Παραστάσεων παρουσίασαν τους χορούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχή της Μικράς Ασίας ,κέρδισαν τις εντυπώσεις και καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους .
Μεταξύ αυτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονία ς-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών , Ιωάννης Μωυσιάδης, ο αναπληρωτής γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός,Ο ΕΚΠΡΌΣΩΠΟς ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΊΤΗ Σερρών και Νιγρίτης π. Θωμάς Τσιάγκας, η εκπρόσωπος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή , Λία Εργίνη , ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Γραμματέας Οικονομικού της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Μετόκης, ο διευθυντής της εφημερίδας «ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ», Βασίλης Μετόκης, ο πρώην πρόεδρος Του ΕΒΕΣ και υποψήφιος δήμαρχος Σερρών , Αλέξανδρος Χρυσάφης, εκπρόσωποι του Στρατού ,της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, μέλη της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών, μέλη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών κ.α
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Σερρών και του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών και τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Ιωάννη Μωϋσιάδη και τον συντονισμό είχε η δημοσιογράφος Ελένη Μωραΐτη.
Δήμητρα Μετόκη
Πηγή: e-simerini.com