Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Το ολοκαύτωμα της Νιγρίτας

Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Ιουνίου στη Νιγρίτα Σερρών, με αφορμή την επέτειο του Ολοκαυτώματος στις 18 Ιουνίου 1913. Το παρών στην εκδήλωση μνήμης έδωσαν οι Βουλευτές Σερρών Μιχάλης Τζελέπης και Φωτεινή Αραμπατζή, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός.


Για το μήνυμα και τη σημασία της σημερινής εκδήλωσης, μίλησε η Δήμαρχος Βισαλτίας Αγνή Δουβίτσα, ενώ οι εκπρόσωποι της Πολιτείας που παραβρέθηκαν, άσκησαν δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για τη Συμφωνία με τα Σκόπια.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων, σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των αρχών και των φορέων του τόπου στο μνημείο του Μακεδονομάχου Οπλαρχηγού Καπετάν Γιαγκλή, ο οποίος κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο συγκροτώντας δικό του ένοπλο σώμα, αποτελούμενο από άνδρες που προέρχονταν κυρίως από την περιοχή της Βισαλτίας, συνέβαλε στον απελευθερωτικό αγώνα. Τον Οκτώβριο του 1912 κατάφερε να κάμψει τις αντιρρήσεις των Βουλγάρων και να πετύχει την αποχώρηση τους και έτσι η πόλη της Νιγρίτας παραδόθηκε στον Ελληνικό Στρατό τρεις ημέρες αργότερα.

Φανή Ασπογαλή
Πηγή: serrespost.gr

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...