Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Επετειακή εκδήλωση με θέμα «Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955 – 59»

Το βράδυ το βράδυ του Σαββάτου,1 Απριλίου 2017,στο Αμφιθέατρο «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» του ΤΕΙ Σερρών


Συγκινητική και με μεγάλη επιτυχία η επετειακή εκδήλωση με θέμα «Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955 – 59» - Αδελφοποίηση του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών και Λεμεσού Κύπρου.
Παρουσιάστηκε το ιστορικό της επετείου της 1ης Απριλίου 1955 και του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -1959, μέσα απόκείμενα, ποιήματα ,τραγούδια .Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Σύνολο  «Λόγου & Μουσικής» του  Μουσικού Εργαστηριού Σερρών, με το έργο του Λευτέρη Αερόπουλου «Καρτερούμεν»
Ιδιαίτερα συγκινητική και με μεγάλη επιτυχία η επετειακή εκδήλωση με θέμα «Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ 1955 – 59», που πραγματοποιήθηκε το βράδυ το βράδυ του Σαββάτου, 1 Απριλίου 2017,στο Αμφιθέατρο « Ευαγόρας Παλληκαρίδης » του ΤΕΙ Σερρών. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, σε συνεργασία με την Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Σερρών « Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης »και την Ένωση Κυπρίων Ν. Σερρών και τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη .

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση του ΣυνδέσμουΕφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού Κύπρου. Αφορμή για την αδελφοποίηση αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο ήρωας της ΕΟΚΑ Γρηγόρης Αυξεντίου υπηρέτησε ως Έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στην Ροδόπολη Σερρών.
Ο Βίκτωρας Τσίγκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού Κύπρου, σε δηλώσει στη «Σ», αναφερόμενος στην ημέρα, τόνισε « Η σημερινή μέρα για μας είναι ιερή ,είναι η μέρα που ο Κυπριακός λαός, ο υπόδουλος κυπριακός λαός μετά που μας κορόιδευαν, μας τάζανε και τίποτα δεν κράταγαν τις υποσχέσεις τους, αποφασίσαμε να επιδιώξουμε την ελευθερία μας χρησιμοποιώντας τα όπλα μας. Ο Μακάριος και ο Διγενής προετοίμαζαν το έδαφος και ο Διγενής τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου έδωσε το σύνθημα και άρχισε ο ένοπλος αγώνας. Πήραμε τις ανηφοριές πήραμε τα μονοπάτια, επιστροφή δεν υπήρξε ,όλοι αγωνιστήκαμε ,κυρίως τα μικρά παιδιά, από 14 ετών ορκιζόμασταν και τα πήγαμε καλά. βεβαίως η ελευθερία για μας δεν είναι πλήρης αλλά έχει ο θεός. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να αποκτήσουμε την ελευθερία μα ς πλήρη και να αξιωθούμε τα, το όνειρό μας με την Ελλάδα να γίνει πραγματικότητα»
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου, σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε « Σήμερα είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή για τον Σύνδεσμο μας, το γεγονός ότι οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση με εκλεκτούς φορείς της πόλης μας. Είναι μια εκδήλωση αφιερωμένη στον αγώνα της ΕΟΚΑ, στον αγώνα δηλαδή της ανεξαρτησίας της Κύπρου και για μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που θαπραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση του Συνδέσμου μας με τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού . Φιλοξενούμε στην πόλη μας αυτές τις μέρες οκτώ μέλη του συμβουλίου του Συνδέσμου αυτού και τα αδελφικά αισθήματα που τρέφουμε ο ένα ς για τον άλλον είναι προφανή. Είμαστε αδέλφια ούτως ή άλλως και η η λέξη αδελφοποίηση είναι καταχρηστική. Αφορμή για την αδελφοποίηση αυτή αποτέλεσε το γεγονός ότι ο ήρωας της ΕΟΚΑ, ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ,Γρηγόρης Αυξεντίου υπηρέτησες ως Έφεδρος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού στην Ροδόπολη Σερρών. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή να μας φέρει πιο κοντά και να ενώσουμε τους δρόμους μας, οι έφεδροι των Σερρών με τους εφέδρους της Λεμεσού Κύπρου».
Ο κ. Τσίγκης αναφορικά με την αδελφοποίηση των δύο Συνδέσμων ,δήλωσε « Για μας είναι πολύτιμη η αδελφοποίηση. Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε την αδελφοποίηση με τον Σύνδεσμο των Σερρών ,είναι η πέμπτη αδελφοποίηση που έχουμε κάνει μέχρι τώρα κυρίως με Μακεδονικούς Συνδέσμους και με έκπληξη μας είπαν ότι θα γίνει με τον εορτασμό της 1ης Απριλίου και το γεγονός αυτό μας έχει συγκινήσει πάρα πολύ . και μιλάω με άλλη ιδιότητα ,ήμουν αγωνιστής της ΕΟΚΑ, ΤΟ 1955-1959 ,αργότερα ΤΟ 1963 και σε όλους τους αγώνες τους, Δεκατεσσάρων χρονών ορκίστηκα στην οργάνωση. Εμείς οι Έλληνες της Κύπρου νοιώθουμε πολύ –πολύ αγάπη για την Ελλάδα . Είμαστε κάτω απόπίεση και λόγω αυτής της πίεσης θεωρούμε ότι αγαπούμε ένα σκαλάκι παραπάνω την Ελλάδα. Εύχομαι το έθνος της Ελλάδας να βρει το δρόμο του και η Παναγιά μαζί μας».
Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη κ. Αντώνης Μανδρίτης, αφού χαιρέτησε την εκδήλωση πρόσφερε αναμνηστικά στους διοργανωτές. Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Σερρών « Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης», τίμησε τον Κωνσταντίνο Κούρλιο, ο οποίος έχασε την ζωή το 1974 στην Κύπρο. Στον Χρήστο Κούρλιο, γιο του ήρωα,επιδόθηκε τιμητική πλακέτα και λίγο από το χώμα της Κύπρου όπου βρίσκεται θαμμένος ο πατέρας του. Η Λέσχη επίσης τίμησε τον Μιχάλη Τσαρτσίδη, από το Σιδηρόκαστρο, για την συλλογή πολύτιμου πολεμικού υλικού και όχι μόνο που έχει.

Κατόπιν με ιδιαίτερη επισημότητα πραγματοποιήθηκε η αδελφοποίηση του ΣυνδέσμουΕφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού Κύπρου.
Ακολούθησε ιστορικό της επετείου της 1ης Απριλίου 1955 και τον Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 -1959,μέσα απόκείμενα, ποιήματα ,τραγούδια .Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Σύνολο  «Λόγου & Μουσικής» του Μουσικού Εργαστηριού Σερρών, με το έργο του Λευτέρη Αερόπουλου «Καρτερούμεν».
Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των Σερραίων στο κάλεσμα των διοργανωτών και παρακολούθησαν την εκδήλωση . μεταξύ αυτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο βουλευτής Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλης Τζελέπης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Μανδρίτης ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Ιωάννης Μωυσιάδης , ο δήμαρχος Σερρών ,Πέτρος Αγγελίδης, ο δήμαρχος Σιδηροκάστρου, Φώτιος Δομουχτσίδης, ο δήμαρχος Ν. Ζίχνης, Ανδρέας Δαϊρετζής, ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μασλαρινός , εκπρόσωποι φορέων κ.α .
Η συγκίνηση ήταν μεγάληστο τέλος της εκδήλωσης ιδιαίτερα στουςΚύπριους προσκεκλημένους, οι οποίοι ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την πολύ ωραία και προσεγμένη εκδήλωση.
Δήμητρα Μετόκη

Πηγή: e-simerini.com/

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...