Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΙΣΤΙΜΠΕΗ - Στις εκδηλώσεις για την 76η επέτειο από την μάχη των Οχυρών..





Η εκδήλωση στο «Ιστίμπεη»
Με την παρουσία πλήθους κόσμου ,πολιτικώνκαι στρατιωτικών αρχώνπραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσειςστο ΟΧΥΡΌ ιστίμπεη. Με την παρουσία τους τίμησαν τους ήρωες που πολέμησαν και χάθηκαν την άνοιξη του 1941. Τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση , έγινε προσκλητήριο νεκρών με τις πρέπουσες τιμές και πραγματοποιήθηκε ομιλία με το ιστορικό των αγώνων των υπερασπιστών του Ιστίμπεη . Κατόπιν ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγο Ζερβάκη Δημόκριτο, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιφερειακό σύμβουλο Σερρών Αθανάσιο Μασλαρινό και από άλλους φορείς και εκπροσώπους συνδέσμων, σωματείων και συλλόγων.
Ξενάγηση στο μουσείο των Οχυρών και στο Πολεμικό Μουσείο του «Ιστίμπεη»
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων μνήμης στο χώρο του ηρώου, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, ξεναγήθηκαν στο μουσείο των Οχυρών και στο πολεμικό μουσείο των Οχυρών του Ιστίμπεη
Δηλώσεις για την ημέρα μνήμης και τιμής
Ο περιφερειακός σύμβουλος Σερρών κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, τόνισε «Μέρα τιμής και μνήμης ,μέρα δόξας για την Ελλάδα, για τον ελληνικό στρατό . Είμαστε εδώ να τιμήσουμε όλους αυτούς που έχυσαν το αίμα του και υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας . Είμαστε συγκινημένοι που πατάμε στα χώματα όπου ήρωες, πριν, τα πάτησαν και πολέμησαν για αυτά. Χρόνια πολλά σε όλους! χρόνια πολλά στην Ελλάδα! Να έχουμε ψηλά το σθένος μας, να είμαστε πάντα αισιόδοξοι και να πολεμάμε για το καλύτερο της πατρίδας».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Οχυρού Ιστίμπεη, κ. Γεώργιος Τάτσιος, ανέφερε «Είναι η 76η επέτειο της Μάχης των Οχυρών, που πραγματοποιήθηκε την 6η Απριλίου 1941 όταν οι γερμανοί επιτέθηκαν στην οχυρωματική γραμμή Μεταξά. Ο Σύνδεσμος Φίλων του Οχυρού Ιστίμπεη, τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την ανάδειξη της ιστορίας της μάχης των Οχυρών.
Αναπαράσταση της μάχης του Οχυρού Ιστίμπεη
Ακολούθησε αναπαράσταση της μάχης των Οχυρών. Αναβιωτές από την Πολωνία ,την Σλοβακία και την Αθήνα, πραγματοποίησαν αναπαράσταση μάχης που έλαβε χώρα το 1941, μια έξοδος ελλήνων στρατιωτών από μυστική έξοδο του οχυρού Ιστίμπεη για να απωθήσει τους γερμανούς που είχαν καταλάβει την επιφάνεια του Οχυρού.
Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου το παλιό στρατόπεδο Νέου Πετριτσίου πήρε ζωντάνια καθώς ο επισκέπτης είχε την ευκαιρία να δει την ιστορία του Σαράντα . Σκηνές και αντικείμενα, όπλα και άλλα ,όλα συλλεκτικά ,μετέφεραν τον επισκέπτη νοερά στα χρόνια του Σαράντα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Οχυρού Ιστίμπεη, κ. Γεώργιος Τάτσιος, αναφερόμενος στην αναπαράσταση ,τόνισε « Εκείνο που δίνουμε στον κόσμο είναι ευκαιρίες να έρθει να ζήσει την ιστορία . Φέτος έχουμε αναβιωτές από όλη την Ευρώπη, τρεις από Πωλωνία και Σλοβακία και μία από την Αθήνα. Θα πραγματοποιηθεί αναπαράσταση μάχης αμέσως μετά την τελετή μνήμης. Αναπαράσταση μάχης όπως πραγματοποιήθηκε το 1941, μια έξοδος ελλήνων στρατιωτών από μυστική έξοδο του οχυρού Ιστίμπεη για να απωθήσει τους γερμανούς που είχαν καταλάβει την επιφάνεια του Οχυρού ,ανεπιτυχής βέβαια. Θα την δούμε σήμερα. Πραγματοποιούμε αναβιωτικές δράσεις και για πρώτη φορά αναβιωτικό στρατόπεδο στο παλιό στρατόπεδο του Νέου Πετριτσίου που πήρε ζωή μετά από πολλά χρόνια και εκεί οι επισκέπτες μπορούν να δουν δύο μέρες τώρα, να ζήσουν την ιστορία βλέποντας σκηνές του Σαράντα, όλα συλλεκτικά ,δεν θα δουν τίποτα σύγχρονο μέσα στο στρατόπεδο και φυσικά αυτή είναι μια τεχνογνωσία που φέραμε στο ταξίδι που κάναμε στην Νορμανδία ,από την επίσκεψη που κάναμε στα πλαίσια του επάθλου για τον μαθητικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από τον σύνδεσμό μας και θα ξαναπάμε και φέτος . Και αυτό που είδαμε επίσης στην Νορμανδία το κάνουμε εδώ για να το δει ο κόσμος»
«Η αθρόα προσέλευση του κόσμου οφείλεται στις δράσεις που δημιουργούμε πλην όμως να τονίσουμε ότι οι δράσεις γίνονται με γνώμονα την ιστορική μνήμη. Ο κόσμος που έρχεται εδώ,έρχεται για να αποτίσει φόρο τιμής και οι ψυχές που άφησαν τα νειάτα τους όχι μόνο στο Οχυρό Ιστίμπεη, αλλά σε όλα τα οχυρά της περιοχής και της ΓραμμήςΜεταξά αγαλλιάζουν με αυτή την προσέλευση» σημείωσε αναφερόμενος στην αθρόα προσέλευση του κόσμου στις εκδηλώσεις .




Δήμητρα Μετόκη

Πηγή: e-simerini.com

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...