Στις «Πολιορκίες και κατακτήσεις πόλεων στη Βυζαντινή ιστοριογραφία του 11ου, 12ου και 13ου αι.» ήταν αφιερωμένη η τελευταία επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποίησε η «Ένωση για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.), το απόγευμα του Σαββάτου 1 Απριλίου 2017, στην αίθουσα του Φίλιππος-Ξενία. Εισηγητής ο Δρ. Αναστάσιος Δελέογλου, καθηγητής φιλόλογος και μέλος της Ενώσεως, ο οποίος εντυπωσίασε το πολυπληθές ακροατήριο με την επιστημονική του εμβρίθεια και κατάρτιση.
Τη βραδιά άνοιξε ο πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε αρχικά πως οι όροι «Βυζάντιο» και «βυζαντινός» αποδόθηκαν μόλις κατά τον 16ο αι. (από τους Δυτικούς) στους κατοίκους της Ελληνορθόδοξης Αυτοκρατορίας οι οποίοι πάντοτε θεωρούσαν τους εαυτούς τους Ρωμαίους, δηλ. απογόνους της κραταιάς Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τόνισε, επίσης, τη σημασία πραγματοποίησης εκδηλώσεων με θέματα που αφορούν στο συχνά παραμελημένο και λοιδορούμενο «Βυζάντιο».
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Αντιπρόεδρος της Ενώσεως, κ. Κιορίδης, ο οποίος παρουσίασε τον εκλεκτό ομιλητή, σημειώνοντας πως πρωταρχικό μέλημα της Ενώσεως είναι το να δοθεί βήμα σε εργατικούς σκαπανείς της επιστήμης, όπως ο κ. Δελέογλου, οι οποίοι κινούνται αθόρυβα, αλλά δημιουργικά και έχουν τόσα πολλά «να μας πουν». Παρατήρησε, δε, πως αποτελεί μεγάλη χαρά για την Ένωση η ανανέωση του ακροατηρίου, γεγονός που δείχνει την ευρύτερη απήχηση των δραστηριοτήτων της.
Ακολούθησε στη συνέχεια η εισήγηση του κ. Δελέογλου, με εμφανή την επιστημονική συγκρότηση και την ιστορική εμβρίθεια.
Ο κ. Δελέογλου, ευχαρίστησε αρχικά την Ε.Α.Δ.Ε.Γ. για το βήμα που του προσφέρει προκειμένου να παρουσιάσει τον καρπό των ερευνών του. Σημείωσε, δε, πως δύο είναι τα είδη που κρατούν ψηλά την «παρεξηγημένη» βυζαντινή Γραμματεία, η Υμνογραφία και η Ιστοριογραφία. Οι δε, βυζαντινοί ιστοριογράφοι και χρονογράφοι συνεχίζουν επάξια την παράδοση των Αρχαίων Ελλήνων Ιστορικών.
Ακολούθως, δικαιολόγησε την επιλογή του θέματος, σημειώνοντας πως μεγάλο μέρος της εισήγησης αντλήθηκε από το βιβλίο του «Συμβολή στη μελέτη του ιστορικού έργου του Ιωάννου Κιννάμου», το οποίο κυκλοφόρησε το 2016. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βιογραφικά στοιχεία του εν λόγω ιστορικού του 12ου αι, για το έργο του οποίου εκπόνησε σχετική διδακτορική διατριβή στο Ε.Κ.Π.Α. Ακολούθως, διέτρεξε εν συντομία τα κεφάλαιά της.
Στη συνέχεια, ο κ. Δελέογλου, πέρασε στο κύριο μέρος της εισήγησής του με θέμα τις πολιορκίες και τις κατακτήσεις πόλεων στη βυζαντινή ιστοριογραφία από τον 11ο έως τον 13ο αι. Αναφέρθηκε εισαγωγικά στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «αὐτὸ ποὺ χαρακτήριζε τὶς πολεμικὲς ἀναμετρήσεις ἦταν ἡ χρήση τοῦ βαρέως καὶ ἐλαφροῦ ἱππικοῦ, τῶν τοξοτῶν καὶ οἱ πολιορκίες πόλεων καὶ κάστρων». Ακολούθως προέβη σε μία λεπτομερή παράθεση των πορισμάτων της έρευνάς του με βάση τους ιστορικούς της εποχής (Ιωάννη Κίνναμο, Νικηφόρο Βρυέννιο, Άννα Κομνηνή, Μιχαήλ Ατταλειάτη, Ιωάννη Σκυλίτζη, Νικήτα Χωνιάτη και Γεώργιο Ακροπολίτη), αλλά και το υλικό των στρατιωτικών εγχειριδίων, όπως τα «Τακτικὰ» του Λέοντος Στ’ (10ος αι.) καὶ τὸ «De obsidione toleranda» του Ανωνύμου (10ος αι.).
Ο κ. Δελέογλου έκλεισε την ομιλία του με σειρά συμπερασμάτων που προκύπτουν από τη μελέτη των σχετικών πηγών, ενώ παράλληλα προέβαλε στο κοινό σχετικό και πολύ ενδιαφέρον οπτικό υλικό.
Την επιμορφωτική συνάντηση έκλεισε ο πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. κ. Γεωργιάδης, ο οποίος επισήμανε πως η εισήγηση ήταν εξαιρετική και πως «η αγάπη του ομιλητή και ο σεβασμός του για την Ελληνική Γλώσσα φάνηκε κι από το κείμενο στις διαφάνειες. Δεν ήταν απλώς πολυτονισμένο, αλλά είχε ακόμη και βαρείες! Καυχόμαστε που είναι μέλος της Ένωσής μας!». Πρόσθεσε, δε, πως «τέτοιες διατριβές είναι πολύτιμες, διότι αναδεικνύουν την Αυτοκρατορία της Ρωμανίας – «Βυζάντιο», η οποία δέχθηκε τόση πολλή λάσπη», ενώ ευχαρίστησε τον ομιλητή, σημειώνοντας με νόημα πως από τις 16 επιμορφωτικές συναντήσεις της Ενώσεως, οι 14 πραγματοποιήθηκαν με Σερραίους ομιλητές. Ενημέρωσε το ακροατήριο για την επόμενη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαΐου σε χρόνο που θα ανακοινωθεί μετά το Πάσχα και έκλεισε ευχόμενος «καλή Ανάσταση» σε όλους και όλες.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μασλαρινός, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, κ. Βάκαλος, η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Θεολόγων Ν. Σερρών, κα. Καντάνη, οι εκπρόσωποι της Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. κκ. Δημούδης, Γιαννογλούδης και Μπάρμπα, ο εκπρόσωπος της Ενώσεως Πολυτέκνων Σερρών «Άγιος Λουκάς ο Ιατρός», κ. Χατζόγλου, το μέλος της Ε.Λ.Μ.Ε. Σερρών, κ. Τζήκας, το μέλος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Σερρών & Μελενίκου, κ. Κατσαμάνης, ο Δ/ντής του εμπορικού τμήματος της Cosmote Σερρών, κ. Βάκαλος και πλήθος κόσμου.
Η Ένωση ευχαριστεί την κα. Χριστίνα Παπαφράγκου-Μαντζαρίδη για τη φωτογράφηση και τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης. Επισυνάπτεται σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Καλή Ανάσταση! Καλό Πάσχα!