Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Παραχώρηση των Ιαματικών Πηγών Θερμών Νιγρίτας στο δήμο Βισαλτίας


Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κατόπινπρόσκλησης της δημάρχου Βισαλτίας, Αγνής Δουβίτσα επισκέφτηκε την Νιγρίτα και τον χώρο των Ιαματικών Πηγών στα θερμά Νιγρίτας

Μετά από τριάντα χρόνια εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων των ΙαματικώνΠηγώνστα Θερμά Νιγρίταςκαι τριάντα χρόνων διεκδικήσεων τουςαπό την δημοτική αρχή και την τοπική κοινωνία,ολοκληρώθηκε η διαδικασία και περνούν πλέονστην δικαιοδοσία του δήμου. ΗΕΤΑΔ ΑΕ, αποφάσισε την μίσθωση στο Δήμο Βισαλτίας της χρήσης του εντός σχεδίου τμήματος του ακινήτου Ιαματικές Πηγές Θερμών Νιγρίτας με σκοπό την ανάπτυξη, ανακαίνιση και τη συντήρηση των υφισταμένων εγκαταστάσεων. Η πρώτη παραχώρηση αφορά έκταση 12 στρεμμάτων, από την συνολική έκταση των 120 στρεμμάτων που διεκδικεί ο δήμος.
Η μίσθωση θα έχει χρονική διάρκεια 25 ετών  και θα πραγματοποιηθεί με σκοπό την ενίσχυση, τον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών .
Χθες, Τετάρτη 19 Απριλίου 2016, κατόπιν της πρόσκλησης της δημάρχου Βισαλτίας ,Αγνής Δουβίτσα, την Νιγρίτα και το χώρο των εγκαταστάσεων του Λουτρών σταΘερμά επισκέφτηκε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, με τον οποίο η δημοτική αρχή Βισαλτίας είχε επικοινωνία για το θέμα της παραχώρησης των εγκαταστάσεων στο δήμο Βισαλτίας .
Τον κ. Πιτσιόρλα υποδέχθηκε η δήμαρχος Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονία ς-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Σταμπουλή, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σερρών, Αθανάσιος Μασλαρινός και Τιμοθέα Ρακιτζή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΣ, Χρήστος Μέγκλας, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Βισαλτίας και τοπικοί φορείς .
Η παραχώρηση των Ιαματικών Πηγών στα ΘερμώνΝιγρίταςήταν ένα πάγιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της περιοχής.
Ο κ. Πιτσιόρλας αναφερόμενος στην επίσκεψή του δήλωσε « Ήρθα στην Νιγρίτα μετά από την πρόσκληση της δημάρχου. Είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία το προηγούμενο διάστημα με την δημοτική αρχή και όλους τους φορείς της περιοχής για την παραχώρηση στο δήμο των Θερμών Πηγών Νιγρίτας η οποία θα ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι μια πρωτοβουλία πάρα πολύ σημαντικήκαι δείχνει μια διάθεση της δημοτικής αρχής, της τοπικής αρχής, να λειτουργήσει με μια αναπτυξιακή λογική για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρωντης περιοχής. Αυτή την διάθεση ήρθα να ενθαρρύνω, να επιβραβεύσω γιατί είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος σήμερα . Μπαίνουμε σε μι α σε μια νέα περίοδο ως χώρα, πρέπει να φύγουμε από την μιζέριατων μνημονίων, των μέτρων των διαπραγματεύσεων, των φόρων και όλων αυτών που καθημερινά μας καταδυναστεύουν και να μπούμε στην περίοδο της ανάπτυξης, να αλλάξουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας, να υπερβούμε τους εαυτούς μα ς και να παράγουμε αυτό που μπορούμε ν α παράγουμε σαν έθνος, σαν λαός ,σαν χώρα. Έχουμε άπειρες δυνατότητες επομένως πρέπει να συνεργαστούμε πάρα πολύ στενά. Για αυτό το λόγο ήρθα για να δείξω και με την παρουσία μου εδώ ,την μικρή ,την διάθεση τη ς κυβέρνησης να συνεργαστεί με τοπικούς φορείς, σε όλη την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό για να μπορέσουμε πραγματικά να δρομολογήσουμετην ανάπτυξη το επόμενο διάστημα».
«Ανήκει στηνΕ.Τ.Α.Δ. Α.Ε οι πηγές και το ακίνητο, υπάρχει μια διαδικασία όπουμε πολύ συμβολικό αντίτιμο θ α γίνει η παραχώρηση. Η ουσία είναι ότι ο πόρος αυτός ο φυσικό ς παραχωρείται στον δήμο. Θα φροντίσουμε να βοηθήσουμε την προσπάθεια αυτή με όλους τους τρόπους. Σημασία είναι να αναδείξουμε την καλή συνεργασία ανάμεσα στους τοπικούς φορείς με την κυβέρνηση εξουσία προκειμένου να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες μας. Η χώρα μπαίνει σε καινούρια περίοδο και πρέπει κάθε μέρανα υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας.
Η κ. Κόλλια Τσαρουχά , ανέφερε «Μια πολύπαθη προσπάθεια, φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος της με την έννοια της θετικής κατάληξης. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι άλλο υπάρχει εκκρεμότητα για αυτό το θέμα θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίεςκαι να αρχίσει να υλοποιείται πραγματικά αυτό το όραμα πολλών Νιγριτινών πολλών Σερραίων όλων των προηγούμενων χρόνων. Οφείλω αν συγχαρώ για την προσπάθεια, είναι διαχρονική, συμμετείχαν όλες οι δημοτικές αρχές. Το γεγονόςότι μπήκαν και οι πολίτες είναι θετικό και δείχνει την καλή συνεργασία, κράτους τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών μπορεί ν α παράγει αποτελέσματα που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική ανάπτυξη»
Η Δήμαρχος Βισαλτίας, Αγνή Δουβίτσα, ιδιαίτερα ικανοποιημένηδήλωσε «Ήταν μεγάλη προσπάθεια, ξεκινήσαμε μαζί με τον αστικό συνεταιρισμό και εκεί ακριβώς ο δήμος είναι πάντα μαζί τους και πρωτοπόροςκαι η συνεργασία πάρα πολύ καλή. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση με την παρουσία του υφυπουργού, με τις δεσμεύσεις ότι θα συνεχίσει να μας βοηθάει. Ήταν ο πρώτος ο οποίος μας πίστεψε,στηρίχθηκε πάνω σε αυτό που ζητήσαμε. Πιστεύουμε ότι αυτό που ξεκινάμε είναι η αρχή ,είναι τα δύσκολα μπροστά μας αλλά είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε»
Ο Αναστάσιος Λυμπούδης, μέλος του Αστικού Συνεταιρισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων Βισαλτίας, ανέφερε «Σήμερα επιτέλους φτάσαμε στο τέλος. μετά από σχεδόν έξη χρόνια από το 2011 που ιδρύθηκε ο αστικόςσυνεταιρισμός , φτάνουμε στο τέλος της παραχώρησης των ΙαματικώνΠηγών θερμών στο δήμο Βισαλτίας. Ένας πόθος που είναι πολλών χρόνων , επιτέλους ικανοποιείται. Από εδώ και πέρα εκεί που περιμέναμε τους πρίγκιπες, τους άραβες ,τους βασιλιάδες, τους επιχειρηματίες τόσα χρόνια το παραμύθι που είχαμε, πλέον είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την πορεία αυτού του τόπου για το κομμάτι των θερμών πηγών, διότι όπως ξέρετε την δεκαετία του 1960, 50, 70 εκείνη την εποχή η περιοχή έσφυζε από κόσμο. Τα λουτρά είχαν το χρόνο 25000 λούσεις, 25χιλιάδες λουόμενοιπερνούσαν από τα Λουτρά και τώρα αν περνάνε 25 μόνο είναι παρήγορο».
«Εφόσον ο δήμος το βγάλει σε πρόσκληση ενδιαφέροντος εμείς θα ενδιαφερθούμε υπάρχει μια προεργασία, υπάρχει ένα ποσό και θα ενδιαφερθούμε να το πάρουμε και να το αξιοποιήσουμε, αν βεβαίως ενδιαφερθούν και άλλοι επιχειρηματίες αυτό θα είναι ενθαρρυντικό» πρόσθεσε ο κ. Λυμπούδης.
«Ο πλούτος της περιοχής είναι τεράστιος ,έχουμε όραμα για την περιοχή μας, είναι η αρχή να γίνει το όνειρο πραγματικότηταέχουμε πλούτο κάτω από τα πόδια μας, θα τον αξιοποιήσουμε για το όφελος όλου του κόσμου της ευρύτερης περιοχής» τόνισε οΣωτήρης Σωτηριάδης, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θερμών.
Δήμητρα Μετόκη
Πηγή: e-simerini.com
video: epiloges.tv

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...