Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

11 μήνες ακόμη 2014

Η χρονιά που τελείωσε έχει σημαδευτεί από μεγάλες δυσκολίες για τη χώρα μας. Ενώ η παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίζεται, με γείτονές μας, όπως η Σερβία και η Κροατία, να γεύονται τους καρπούς των προσπαθειών τους. Η Ελλάδα, δυστυχώς, έχει αποδυναμωθεί από τις πολιτικές και οικονομικές επιλογές της συγκυβέρνησης που αρνείται πεισματικά να δει την καθημερινή πραγματικότητα.
Η άνευ προηγουμένου φορολογική επίθεση που επιβάλλεται από τον κ. Γιάννη Στουρνάρα έχει παραλύσει την οικονομία μας και έχει προκαλέσει μια απότομη αύξηση της ανεργίας. Φόροι και ανεργία είναι μάστιγες που απειλούν με εξαθλίωση εκατομμύρια πολιτών. Οι οικογένειες, οι μεσαίες τάξεις πλήττονται από την οικονομική υποβάθμιση και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Οι επιχειρήσεις παρακολουθούν συγκλονισμένες, από τον πολλαπλασιασμό των φόρων και των νέων διατάξεων, τους ελέγχους και την καχυποψία του κράτους. Όλο και περισσότεροι πολίτες δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά έξοδα και κοινωνικές ομάδες –ακόμη και η εκκλησία- είναι ανήμπορες να αντιδράσουν στις νέες απαιτήσεις.
Οφείλουμε να έχουμε μια ιδιαίτερη ευαισθησία για όσους πλήττονται από την ανεργία και την κοινωνική δυσπραγία, για όσους πάσχουν από μοναξιά ή ασθένεια. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε σε ειρηνική περίοδο, πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι κάθε Έλληνας μετράει ξεχωριστά, κάθε Έλληνας είναι σημαντικός. Και πρέπει να αναγνωρίσουμε την αξιοθαύμαστη προσήλωση όλων εκείνων οι οποίοι τέθηκαν στην υπηρεσία των συνανθρώπων τους για να ανακουφίσουν, να διευκολύνουν την καθημερινή μιζέρια και να ζήσουν την Αλληλεγγύη, αυτό, που κατά την άποψή μας είναι ιδανικό και βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας.
Αντιμέτωποι με αυτή την δραματική κατάσταση, ζητάμε από τους κυβερνώντες να αναγνωρίσουν τα λάθη τους ενώπιον του ελληνικού λαού και να βρουν το θάρρος να αλλάξουν ριζικά την οικονομική πολιτική. Η Ελλάς βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Δεν μπορεί να προχωρήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται ώστε να πάει μπροστά και να προστατεύσει το μέλλον των παιδιών της χώρας.
Σε αυτή τη βαθιά κρίση, η πολιτική μας οικογένεια δεν έχει το δικαίωμα να αποποιηθεί τις ευθύνες της. Aυτό το έτος, το 2014, οφείλει μαζί με το λαό να χαράξει νέο πολιτικό σχέδιο.
Θα είναι μια αποφασιστική κίνηση. Το κομμάτι του λαού - που όποτε χρειάστηκε έσωσε τη χώρα - να αποφασίσει σχετικά με τις βασικές δράσεις και να αναλάβει με θάρρος πρωτοβουλίες προκειμένου να αποκαταστήσει την Ελλάδα.
Ο καθένας, κι όλοι μαζί, να αγωνιστούμε με ιδιαίτερη θέρμη , ώστε να επαναφέρουμε στην πρώτη γραμμή, από κοινού δύο αναπόφευκτες προκλήσεις για τη σωτηρία της Ελλάδας. Δύο προκλήσεις που αντιστοιχούν σε συντακτικές αξίες του έθνους μας. Παρά το γεγονός ότι πολύ συχνά, οι λέξεις αυτές έχουν φαλκιδευτεί από την ιδεολογία. Αυτές οι δύο λέξεις , οι δύο αυτές προκλήσεις , είνα ιη ελευθερία και η ισότητα .
Ελευθερία για πρώτη φορά. Ναι, να υπερασπιστούμε αυτή την ελευθερία που τόσο λείπει στη χώρα μας , πνιγμένη κάτω από το βάρος της οικονομικής επιβάρυνσης . Η οικονομική ελευθερία . Η ελευθερία να εργαστούμε , να δημιουργήσουμε , να ξεκινήσουμε , να διακινδυνέψουμε , να πέσουμε , να σηκωθούμε .
Η αύξηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, όσες κι αν είναι αυτές, στον δημόσιο τομέα είναι ένα αδιέξοδο . Η σημερινή ηγεσία της χώρας πρέπει να καταλάβει επιτέλους, τον εξής χρυσό κανόνα: είναι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας , όχι η κυβέρνηση. Για να αγωνιστούμε πραγματικά κατά της ανεργίας , είναι επείγον να μειωθούν δραστικά οι φόροι, οι φόροι και οι δημόσιες δαπάνες , να καταργηθούν χωρίς δεύτερη σκέψη όλες οι παράλογες ρυθμίσεις που έχουν παραλύσει τα πάντα, να θέσουν τέρμα μια για πάντα με την υπερφορολόγηση και την διογκωμένη γραφειοκρατία. Εν ολίγοις , να προσγειωθούν στην πραγματικότητα που βιώνει ο κόσμος και να προετοιμάσουν σωστά το μέλλον .
Η δεύτερη πρόκληση είναι αυτή της ισότητας, επειδή οι ανισότητες ποτέ δεν ήταν τόσο μεγάλες στη χώρα μας. Ναι, πρέπει να αγωνιστούμε για την ισότητα. Όχι, στην "ισοπολιτεία", η οποία εκμηδενίζει τα πάντα! Ναι, στις ίσες ευκαιρίες που ενθαρρύνουν όλους να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και να αμείβονται ανάλογα με την εργασία και την αξία τους. Ναι, στα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η ισότητα πριν και πάνω από τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.
Ανησυχούμε για τα υπερφορτωμένα παιδιά μας από ένα σχολικό σύστημα που δεν τους δίνει περισσότερα εφόδια για το μέλλον, ούτε την δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους. Ο χρόνος δεν ενδείκνυται για καταστροφικές αποφάσεις, όπως την αλλαγή στο σχολικό πρόγραμμα (λευκή εβδομάδα, επιμήκυνση σχολικού έτους, νέος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ). Είναι όμως, καιρός για μια παραδειγματική στροφή στην πολιτική για την εκπαίδευση. Είναι καιρός να κρατήσουμε τα θετικά και να αλλάξουμε τα αρνητικά. Να ακούσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα. Να δούμε τους μαθητές ως ανθρώπους στους οποίους επενδύουμε για μια ζωή.
Είμαστε επίσης ανήσυχοι βλέποντας ρωγμές στην εθνική συνοχή , με ολόκληρες περιοχές να εγκαταλείπονται από το κράτος.
Σκεφτόμαστε εκείνους τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έχουν κουραστεί από την περιφρόνηση της κυβέρνησης για τις αγροτικές περιοχές μας.
Σκεφτόμαστε την σιωπηλή Ελλάδα, η οποία αρχίζει να ξυπνά, με τραυματισμένη συνείδησή από μια κυβέρνηση που επιλέγει ποιος ξέρει τι, πάνω από την κοινή λογική.
Σκεφτόμαστε τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι είναι αποπροσανατολισμένοι, διότι η Δημοκρατία δεν υπερασπίζεται πλέον αρκετά σθεναρά τις αξίες της.
Σκεφτόμαστε εκείνους τους συμπολίτες μας, τους νεο-μετανάστες που μπαίνουν στον πειρασμό να ξενιτευτούν από κυβερνητική αδυναμία,διότι η προεκλογική υπόσχεση έμεινε στα λόγια.
Η επιχειρηματική ελευθερία και η ισότητα των ευκαιριών. Αυτά τα δύο όρια είναι ζωτικής σημασίας να ξεπεραστούν για τη χώρα μας. Αυτός είναι ο τρόπος για να αναβιώσει η Ελλάδα σε έναν κόσμο που κινείται σε υψηλές ταχύτητες. Αυτός είναι ο βασικός αγώνας και η δέσμευσή που με τίποτα δεν θα πρέπει να σταματήσει στο μέλλον. Ούτε σαρκασμοί, ούτε γελοιογραφίες, ούτε ψέματα, ούτε συκοφαντίες. Τίποτα δεν θα πρέπει να μας αποτρέψει από το να διεξάγουμε μαζί τον αγώνα για την Ελλάδα.
Η Ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα γι αυτό το έτος. Το δεύτερο σημαντικό ραντεβού το 2014 για την πολιτική, είναι οι τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές.
Πρέπει να είναι μοναδική ευκαιρία να "τιμωρήσουν" οι πολίτες τον κάθε υπεύθυνο και έτσι να τον αναγκάσουν να αλλάξει στάση και πολιτική.
Για να είναι το μήνυμα σαφές, είναι σημαντική η συμμετοχή. Να υψώσει ο λαός τη φωνή του για το σκοπό αυτό, να αφαιρέσει δύναμη από τους ανίκανους και να προσθέσει στους ικανούς.
Να στείλουν ηχηρό μήνυμα, σαν να είναι δημοψήφισμα κύρωσης ή όχι αυτής της πολιτικής.
Πρέπει να βρεθούν τρόποι και να αναληφθούν περισσότερες πρωτοβουλίες ώστε να ανακουφίσουμε τις ζωές των πολιτών στις πόλεις και στα χωριά μας, να αντιμετωπίσουμε τους εξοντωτικούς φόρους, να κινητοποιηθούμε για την ασφάλεια των πολιτών και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και της νέας γενιάς όπου αυτή εμπλέκεται .
Τέλος , οφείλουμε να προειδοποιήσουμε για τον ευτελισμό του μίσους . Να μιλήσουμε κατά των φυλετικών διακρίσεων. Να εναντιωθούμε σε όλες τις μορφές ρατσισμού και ξενοφοβίας ... Θα πρέπει να καταδικάζονται κάθε φορά με μεγαλύτερη δύναμη , απ' όπου και αν προέρχονται .
Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο , πάνω απ 'όλα να αποφύγουμε τις παγίδες της εθνικής διαίρεσης . Η Ελληνική Αναγέννηση περνάει πάντα μέσα από τη συστράτευση όλων των δυνάμεων στην ίδια φιλοδοξία, σε αυτή της άνθισης της χώρας και της ευημερίας των πολιτών
Αυτό είναι ένα από τα μαθήματα που μπορούμε να πάρουμε από τον Μεγάλο Πόλεμο του 12-13, για την απελευθέρωση της Βόρειας Ελλάδας, της οποίας τα εκατό χρόνιαγιορτάζουμε φέτος. Αυτός που λατρεύει την ιστορία μας γνωρίζει φυσικά, ότι η Ελλάδα μας δεν ήταν ποτέ ασφαλής. Αλλά πάνω απ' όλα, ξέρει ότι ο ελληνικός λαός πάντα προσπαθούσε για το καλύτερο και το δικαιότερο. Τώρα πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί για να βγάλουμε την Ελλάδα μας από το αδιέξοδο που της επιβάλανε άδικα και καταχρηστικά. Εξάλλου, η ισχύς εν τη ενώσει, για την ελπίδα που μας στέρησαν και πρέπει να διεκδικήσουμε, ως ΕΛΛΗΝΕΣ.

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...