Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Παρουσιάστηκε το Βιβλίο του Απ. Καρύδα «Σελίδες εκστρατείας και Προσφυγιάς- Το Ημερολόγιο του Στρατιώτη στη Μικρασιατική Εκστρατεία Σταύρου Δομουχτσή»


by Δημήτρης
 Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη
Tο βράδυ της Κυριακής, 23 Φεβρουαρίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη παρουσιάστηκε το Βιβλίο του δημάρχου Σιντικής  και φιλολόγου Απόστολου Καρύδα με τίτλο « Σελίδες εκστρατείας και Προσφυγιάς- Το Ημερολόγιο του Στρατιώτη στη Μικρασιατική Εκστρατεία Σταύρου Δομουχτσή».

Η εκδήλωση εντάχθηκε στο φετινό εορτασμό των Πολυκάρπειων 2014 , εκδηλώσεις που διοργανώνει  η Αδελφότητα Μικρασιατών  Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος».
Η εκδήλωση άνοιξε με την τοποθέτηση του προέδρου του συλλόγου των Μικρασιατών  Σωκράτη Κοτζάογλου, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Απόστολου Καρύδα χαρακτηρίζοντας τον έναν σπουδαίο Μικρασιάτη, και την εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου του το μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς.
Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης και ο πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Αθανάσιος Μπασδάνης.
Ο πρώτος συνεχάρη τον σύλλογο των Μικρασιατών που κάθε χρόνο αναβαθμίζει την δράση του, ενώ ο πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Αθανάσιος Μπασδάνης τόνισε ότι το Βιβλίο του Απόστολου Καρύδα θα εμπλουτίζει την Βιβλιοθήκη.
Στη συνέχεια παρουσίαση του Βιβλίου έγινε από την φιλόλογο Ολυμπία Παχαδίρογλου, η  οποία με γλαφυρότητα, αισθαντική φωνή απέδειξε ότι μπορεί με επιτυχία να υποστηρίξει εκδηλώσεις και παρουσιάσεις Βιβλίων.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του τέως δημάρχου  Σερρών Ζήση Μητλιάγκα, ο οποίος χαρακτήρισε το Βιβλίο του Απόστολου Καρύδα ένα πνευματικό πόνημα αγάπης, πόνου και νοσταλγίας.
Για το Βιβλίο του δημάρχου και φιλολόγου Σιντικής μίλησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος.
Υπενθύμισε στο ακροατήριο την κοινή καταγωγή του με τον συγγραφέα (Απολλωνιάδα Προύσης) και  εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συγγραφέα.
Μεταφέροντας τις εμπειρίες του από επισκέψεις σε ξένες χώρες με την ιδιότητα του υφυπουργού Εξωτερικών ανέφερε ότι η ελληνική γλώσσα είναι γέφυρα του Πολιτισμού με τον πυλώνα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης  Σερρών ήταν κατάμεστη. Παρέστησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Ιωάννης Μωυσιάδης, ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σερρών  Iωάννης Βασιλειάδης, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Γιώργος Μπουλάκης  οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αθανάσιος Μασλαρινός, Αθανάσιος Μπασδάνης, Μάκης Ραμπότας, οι τέως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Βασιλακάκης, Αναστάσιος Παπαδόπουλος, οι τέως Νομάρχες Κώστας Παπαπαναγιώτου, Στέφανος Φωτιάδης,  ο υποδιοικητής του ΟΓΑ Μιχαήλ Τζελέπης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σερρών Θεόδωρος Μηλίδης, τέως δήμαρχοι του Νομού, εν ενεργεία και τέως δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι.
Δ.Ν.


sertharros.gr

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...