Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Επιμορφωτική Ημερίδα του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της σχολικής βίας και του εκφοβισμού

Με τη συμμετοχή τους τίμησαν την Ημερίδα η συντονίστρια της εκστρατείας «Ένα στα πέντε»του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, Βουλευτής κ.Έλενα Ράπτη, ο Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος, καθώς και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Καρατάσιος


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (31 Ιανουαρίου 2014) στο Μουσικό Σχολείο Σερρών η δεύτερη κατά σειρά επιμορφωτική Ημερίδα για στελέχη και εκπαιδευτικούς που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία αυτή τη φορά με τις Διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, στο πλαίσιο λειτουργίας του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.
Με τη συμμετοχή της τίμησε την Ημερίδα η συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ»του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα, Βουλευτής κυρία Έλενα Ράπτη, η οποία μερίμνησε και για τη διανομή ενημερωτικού υλικού σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών, καθώς και ο Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος.
Ο περιφερειακός διευθυντής κ. Γεώργιος Καρατάσιος σε δηλώσεις του στη « Σ» αναφερόμενος στην εκδήλωση ,τόνισε: «Σήμερα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας μας που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα από το Κιλκίς και συνεχίζουμε την Δευτέρα στην Κατερίνη .Μιας σειράς ανάλογων εκδηλώσεων στην Κεντρική Μακεδονία που έχουν στόχο να εφαρμόσουνε όλα προετοιμάσαμε το προηγούμενο εξάμηνο πάνω σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά την σχολική βία, την παραβατικότητα και ότι άλλο σχετίζεται με αυτές τις έννοιες .Στόχος μας αφενός μεν είναι να καταγράψουμε αυτά τα περιστατικά αλλά ο μεγαλύτερος στόχος είναι να τα αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και για να μπορέσουμε να τα πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ορίσαμε το Παρατηρητήριο Βίας ,το οποίο έχει ως στόχο αυτή την αποστολή .Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ασφάλειας μέσα στο σχολείο ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν γράμματα χωρίς άλλες αγωνίεςκαι φόβους .Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους και όλες ,μαθητές ,γονείς εκπαιδευτικού κοινωνικούς εταίρους , φορείς ,την τοπική κοινωνίαώστε να έχουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα’ .Στην ερώτηση αν έχουμε μεγάλα ποσοστά ενδοσχολικής βίας ο κ. Καρατάσιοςδήλωσε «από τις έρευνες που έχουν γίνει έως τώρα φαίνεται πως κάποια στιγμήκατά την διάρκεια της σχολικής ζωής ένα στα τρία παιδιά υπήρξε θύμα εκφοβισμού .Είναι μεγάλο ποσοστό για αυτό έχουμε μπει δυναμικά, έχουμε φτιάξει μια δυνατή συγκροτημένη ομάδα και πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε τα αποτελέσματα
Την εκδήλωση που παρακολούθησε με απαραμείωτο ενδιαφέρον μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας, χαιρέτισαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιος Δ. Καρατάσιος ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Αθανάσιος Μπασδάνης, ο διεουθυντής πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κ. Αναστάσιος Λυμπούδηςκαι η αναπληρώτρια διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών κ. Στυλιανή Ούτσιου. Μεταξύ των συμμετεχόντων ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθανάσιος Μασλαρινός , το αιρετό μέλος ΑΠΥΣΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Στυλιανός Ρίζος, ο γενικός σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ και αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ Σερρών κ. Ιωάννης Μετόκης , ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστας Στρίκας κ. α.
Με εισηγήσεις τουςπροσκλήθηκαν να πάρουν μέρος, ο Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος, η Εισαγγελέας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, κ. Μαρία Κωστίδου και η εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού, κ. Ματίνα Γαβριήλογλου καθώς και στελέχη εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και Σερρών, η κ.Ευαγγελία Ψυχογυιού, ο κ. Νίκος Ακριτίδης, ο κ. Αλέξης Κόπτσης , η κ. Πασχαλία Τζίνη , ο κ. Ιωάννης Πούλιος, ο κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος,ο κ. Χρήστος Ρουμπίδης, η κ. Ανατολή Κωνσταντινίδου, η κ. Σοφία Ευθυμιάδου και η κ. Ευδοκία Χρηστομάτη.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. ΓεώργιοςΚαρατάσιος, αφού ευχαρίστησε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε, κκ. Αναστάσιο Λυμπούδη και Γιώργο Μπουλάκη καθώς και όλους τους συνεργάτες του δικτύου Σερρών για τη συνεισφορά τους, αναφέρθηκε στον σκοπό της ίδρυσης του Παρατηρητηρίου, στην εντατική περίοδο προετοιμασίας που προηγήθηκε, καθώς και στις δράσεις, οι οποίες έχουν έως τώρα συντελεστεί.

Ο κ. Καρατάσιος κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν ολόψυχα αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας τις παιδαγωγικές και κοινωνικές προεκτάσεις της:«Η εξάπλωση του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού καταδεικνύει ότι απαιτούνται συγκεκριμένες δράσεις ως αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με αυτό το σκεπτικό, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Υφυπουργούς,προχώρησαν στην ίδρυση του Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, καθώς και στη συγκρότηση της αρμόδιας συντονιστικής επιτροπής.Η προετοιμασία της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Κεντρικής Μακεδονίας έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς εδώ και λίγους μήνες. Στόχος τωνδράσεων της Περιφερειακής μαςΔιεύθυνσης είναι η εξασφάλιση συνθηκών πρόληψης και παρέμβασης.Προς αυτή, μάλιστα, την κατεύθυνση οργανώθηκαν δίκτυα φορέων αποτελούμενα από εκπροσώπους της Εκκλησίας, Σχολικούς Συμβούλους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, ώστε σε συνεργασία με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων, τα ΚΕΔΔΥ, την τοπική Αυτοδιοίκηση και την Εισαγγελία ανηλίκων, να υπάρχει δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης, όταν απαιτηθεί. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική προσπάθεια, την οποία καθιστούν αναγκαία, τα μηνύματα των καιρών μας».
Μεταξύ των θεμάτων που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα είναι το θεσμικό πλαίσιο γιατην αντιμετώπιση της αποκλίνουσας συμπεριφοράς των μαθητών, ο ρόλος του σχολείου, η σύνδεση του φαινομένου με την φτώχεια αλλά και την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπισή της. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κατά τη διάρκεια των Ημερίδας ειδικά σχεδιασμένα βιωματικά εργαστήρια.
Στην εκδήλωση πήραν μέρος τα μέλη των τοπικών δικτύων του Παρατηρητηρίου, τα στελέχη και οι Υπεύθυνοι ΥποστήριξηςΣχολικήςΒίαςκαιΕκφοβισμού των σχολείωνΔΙ.Π.Ε. -ΔΙ.Δ.ΕΣερρών καθώς και πολλοί εκπαιδευτικοί.
Την Ημερίδα, τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των τοπικών αρχών, του δικαστικού, ιατρικού και επιστημονικού χώρου.
Συντονιστής του Παρατηρητηρίου για την Κεντρική Μακεδονία έχει οριστεί ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλέξανδρος Κόπτσης. Στην ομάδα συντονισμού που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας ανήκουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι, κ. Ιωάννης Αδαμόπουλος και κ. Χρήστος Ρουμπίδης, ενώ στην επιστημονική υποστήριξη συμμετέχει ηφιλόλογος κ. Αμαλία Καραμήτρου. Ενεργά συνεργάστηκαν επίσης κατά την περσινή σχολική χρονιά οι εξειδικευμένοι Σχολικοί Σύμβουλοι, κ.κ. Σοφία Βαβέτση και Αικατερίνη Σουσαμίδου. http://e-simerini.com/

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος

  Ήταν  17 Οκτωβρίου του 1941, όταν κάτοικοι των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων στην περιοχή των Σερρών έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των Γερμανών...